maandag 1 april 2013

Creatieve Cadeautjes; De kaartdoos

De eerste aflevering van Creatieve Cadeautjes laat ik je zien hoe de kaartdoos gemaakt wordt. Bekijk het onderstaande filmpje voor een tutorial.De instructies voor het maken van de doos zijn als volgt:

Stap 1: De basis van de doos
Pak een 12*12 stuk card stock en ril dat op 5" en 7", draai het een kwartslag en ril het op 3" en 9". Knip vervolgens de twee lijnen van 5 en 7 inch in tot aan de scorelijnen van 3 en 9 inch.
Vouw de twee flappen die zijn ontstaan naar het midden toe en plak die vast. Let op dat de kant van het papier waarop je ze vast plakt, de binnenkant van de doos is.
Doordat je de twee flappen bij stap 1 naar binnen vastgeplakt hebt, ontstaat er een soort grote I vorm. Ril van de bovenste kant zowel links en rechts op 1,3/4" van de kant en knip die stukken af.
Ril van de onderkant de panelen op 1" van de beiden kanten en knip die stukken ook af.

Stap 2: Het grote binnenvak
Pak vervolgens een stuk card stock van de afmetingen 8,1/2" * 4,1/4". Leg dat met de lange kant naar boven op je scorebord en ril het 1,1/4" aan beide zijden. Draai het vervolgens een kwartslag zodat het met de korte kant naar boven ligt op je scorebord en ril het aan de linker kant ook op 1,1/4".
Versterk alle vouwen met je bonefolder, en bevestig sterk dubbelzijdig tape op de flappen.
Plak de flappen vervolgens in de basis van de doos zodat er een soort vak ontstaat.

Stap 3: De kleine vakken
De kleine vakken in de doos worden aan het grote vak bevestigd. Neem hiervoor twee stukken card stock, of stevig design papier. De afmetingen van het linker vak zijn 5,1/2 * 2" en van het rechter vak 4,1/2" * 2". Leg beide stukken een voor een op je scorebord met de lange zijde naar boven en ril zowel links als rechts op 0,5" en op 1".
Versterk de vouwen met je bonefolder en bevestig van het lange stuk papier dubbelzijdig tape op de 0-0,5 inch vlak (niet op de 0,5-1 inch!). Plak aan de rechter kant wel allebei de vlakken tape. Van het kortere stuk papier plak je alleen aan de buitenste vlakken tape.
Plak vervolgens het lange stuk papier links aan de voorkant van het grote vlak in de doos. Plak daarna het korte stuk aan het lange stuk en plak het korte stuk rechts aan de voorkant van het grote vlak. Bevestig vervolgens ook het midden van beiden stukken aan de voorkant van het grote vlak.

Stap 4: De Deksel
De deksel is gemaakt van een stuk cards stock van 10,1/8"*6,1/8". Ril dat op 2" aan alle kanten. Knip de hoeken schuin af. Knip de ontstane driehoeken alleen aan de lange kant in tot de scorelijn. Bevestig dubbelzijdig tape op de driehoeken en vouw de deksel in elkaar.

Stap 5: De decoratieve panelen
Ik heb drie panelen van design papier gemaakt waarvan ik er een gedecoreerd heb voor de voorkant van de buitenkant van de doos.
De afmetingen van de stukken dsp zijn: 4,3/4"*5,3/4".
Een paneel is bevestigd aan de achterkant van de binnenkant van de doos. De andere is bevestigd aan de voorkant van de binnenkant en de derde aan de voorkant van de buitenkant. Uiteraard kun je ook een vierde snijden voor de achterkant van de buitenkant als je dat wilt.

Stap 6: Versier de doos
Versier vervolgens naar hartelust de buitenkant en binnenkant van de doos.

Stap 7: De kaarten
Ik heb de doos gevuld met drie grote kaarten van normaal A5 formaat, drie kleine kaarten van 3"*3" en  drie cadeaulabels.
Wat ook een leuk idee is, is om aan de voorkant van de binnenkant nog een blok met post-its of notitieblokjes te bevestigen en eventueel ook een pen. Hier is nog ruimte voor aangezien je zo'n halve centimeter nog over hebt voordat de voorkant van de doos bol gaat staan.

Ik hoop dat je de doos leuk vindt! Mocht je vragen hebben of Stampin' Up! producten willen bestellen mail dan naar stampinsyl@gmail.com.

Zie ook de tweede aflevering van Creatieve Cadeautjes voor de instructies van de kaarten die gemaakt zijn.Geen opmerkingen:

Een reactie posten